tilton tce residence

TILTON TCE RESIDENCE 151216

In: Projects, Residential

The client commissioned us for this residential project back in late 2013 but was halted for about 16 months before we started the design process again.  The design is something out of the ordinary for our studio aesthetically speaking.  The building form, textures and colours drew inspiration from the client’s heritage – outback station of rural Australia.  The ochre colours, bare metal sheeting, and no non-sense agricultural or ‘farm shed’ appearance is reminiscent of rustic shearing sheds or outback houses driven by function and durability.

The functionality of the family home is also unconventional with an emphasis on large living areas and outdoor entertainment.  To future proof the home in the long term, the home also features a lift and a fully compliant disable accessible bathroom on the ground floor.  Bedrooms were designed to accommodate the current trend of children living at home till their early adult life.  There is also a focus on passive solar design.  The pitched roof was driven by the client as he desired solar panels to be installed to maximize the efficiency of the system.