Ronald McDonald House Interior

family themed lightcatcher at night hanging from the skylight

In: Community, Mixed-Use, Multi-Residential, Projects, Retail + Interiors

Our studies into Biophilia Hypothesis suggest that there is an instinctive bond between humans and other living things, in particular nature.  Studies have shown the positive effect of interaction with nature and vegetation on the recovery periods of the patients and also the emotional welfare of their family who are inevitably affected.  Techniques include selection of finishes, textures and materials that reminds us of nature hence our extensive use of timber, stone and natural palette of materials.  Furthermore, the building was design with the intent of being able to view outside [trees, sky, landscaping etc] from every occupiable space.

In each occupancy unit, specially selected tiles from Japan with odour, carbon dioxide absorbing and hypoallergenic properties were specified.  All materials and finishes specified in the building are of low VOC, of low embodied energy, Green Guard or Green Star rated.  All sanitary and tap wares selected for the project are water efficient.  These were very important elements as the building was designed to be LEED [Leadership in Energy and Environmental Design] rated which is a global recognition and certification for environmental sustainable buildings which has stringent assessment criteria.  The project has achieved a LEED Silver rating.

The main internal feature in the social spaces from levels 1 to 4 is the light shaft that sits in the linking bridge building.  The circular light shaft highlights all the communal spaces on each level and visually connects all 4 levels vertically.  Looking up from the ground floor, one can see the activities and people on the other levels.  This gives us a sense of connectivity throughout the building.  And of course, the light well provides natural light to all levels in a spectacular way.